Maatschappelijk leiderschapVideo's
Lezing over Maatschappelijk Leiderschap tijdens ADG Congres – video
Hoe creëren we nieuwe vormen van leiderschap vanuit burgerschap?
“Maatschappelijk leiders kunnen het niet alleen. Zij – wij – u en ik – wij zijn vooral de vooruitgeschoven posten, de mensen die de guts moeten hebben om anderen uit te dagen om ook – weer – mee te denken en mee te doen. Door zelf het goede voorbeeld te geven.” Aldus ADG Directeur Ron Steenkuijl over de visie van Steven de Waal. [Lees verder onder de video]
De Waal noemt dat in zijn laatste boek de Digital Civil Revolution. Een revolutie die nu eens niet draait om disruptie in de markten, maar hoe diezelfde nieuwe media- en ICT technologie ook leidt tot een nieuwe macht van burgers die (mogelijk!) leidt tot disruptie van instituten, democratie en dus ook moet leiden tot nieuw leiderschap.
Dit verwijst natuurlijk naar vele boeken van dr. Steven de Waal uit het verleden, zoals ‘Van Burgerkracht naar Burgermacht’ (2015), ‘Strategisch Management voor de Publieke Zaak’ (2008) en uiteraard zijn Engelstalige boeken over ‘civil leadership’ (2014 en 2018). Concepten die hij daar uitwerkt en ook langskomen in deze lezing zijn o.a. Burgerschap in de boardroom, partnerschappen tussen bedrijven en burgers, samen verantwoordelijkheid nemen en sturen op public value.
Oproep tot nieuw, eigenzinnig maatschappelijk leiderschap
Het gaat dus – en die oproep zat ook in deze lezing voor zo’n 650 bestuurders en managers uit alle sectoren van economie en publieke dienstverlening – om nieuw, eigenzinnig en verantwoordelijk leiderschap.
Steenkuijl: “Maatschappelijk leiders die zorgen dat mensen weer willen meedenken en meedoen. Bedrijven, managers, bestuurders die zorgen dat hun medewerkers en hun omgeving weer uitgedaagd worden om verder te denken dan hun eigen voordeur en achtertuin. U, ik, wij, moeten mensen om ons heen uitdagen om mede die voor de hand liggende verantwoordelijkheid te nemen.”
“… het oude geloof in De Politiek of De Overheid moet worden vervangen door een geloof in onszelf als actieve burgers en (potentiële) maatschappelijk leiders!”
Belangrijke elementen die De Waal langsloopt, zijn o.a. Wat is precies leiderschap? En: Wat zijn de belangrijkste kenmerken van dat nieuwe maatschappelijk leiderschap, zoals:
- focus op maatschappelijke vraagstukken en maatschappelijk rendement,
- ondernemend en eigenzinnig karakter en
- ‘horizontale, informele’ houding van ‘one-of-us’- citizens (dat bijvoorbeeld Jacinda Ardern beter en authentieker laat zien dan onze Mark Rutte).
De kern van zijn lezing is dat de nieuwe technologie leidt tot een nieuwe publieke arena waarin het oude, routineuze en aangeleerde geloof in De Politiek of De Overheid moet worden vervangen door een geloof in onszelf als actieve burgers en (potentiële) maatschappelijk leiders! Daarbij past overigens zeer dat de Nederlandse zeer indirecte democratie wordt ontwikkeld naar een veel meer directe democratie, zoals met burgerpanels en referenda, als het betere strategische antwoord op die nieuwe macht van burgers!
ADG dienstengroep is met 42.000 medewerkers actief in het hart van de Nederlandse samenleving. ADG ondersteunt organisaties en mensen bij werk, zorg en wonen: ze maken schoon, voeren de regie over facilities, verzorgen en verplegen mensen en bieden tijdelijk personeel dat de handen uit de mouwen steekt.
Tijdens het jaarlijkse congres van de bij ADG aangesloten bedrijven voor hun belangrijkste relaties op 11 november 2021 was Steven de Waal een van de sprekers.
Het volledige verslag met foto’s leest u op adgcongres.nl
En hier is de aftermovie van ADG Congres The Madhouse te bekijken.