Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

College ‘Maatschappelijk Leiderschap als antwoord op disruptief burgerschap’ bij UvA

13 november 2018 | 19:00 - 21:15

€60,00

De Kring Andragologie van de Universiteit van Amsterdam organiseert een serie colleges met topexperts over de actuele ontwikkelingen binnen het sociale domein en de sociale zekerheid.
Op 13 november schetst Steven de Waal eerst de zwakke onderbouwing van de huidige transformatie van verzorgings- en verzekeringsstaat, tijdens zijn college ‘Maatschappelijk Leiderschap als enig antwoord op disruptief burgerschap’.

Deze transformatie is formeel politiek in gang gezet met als discutabele inzet meer burgerinbreng en decentralisatie naar gemeenten. Het goede nieuws daarbij was dat de politiek wel de terechte ‘hunch’ had, dat burgerschap en civil society belangrijk waren. Maar in de filosofie van Public Space was dat een open deur en te laat onderkend. De burger verlangt inmiddels meer.

Roep om burgerschap in de boardroom

Het denknetwerk Public Space is in 2001 opgericht door Steven de Waal met als missie het bevorderen van maatschappelijk ondernemerschap en actief burgerschap. Nederland bouwt al decennia op dit burgerschap. Het is versterkt door de opkomst van moderne ICT technologieën, zoals platforms, websites en de onderliggende wereldwijd werkende infrastructuur. Nieuwe technologie heeft niet alleen disruptie veroorzaakt in de markt, maar staat nu ook aan de basis van nieuwe macht, organisatievermogen en zeggenschap van burgers zelf.

“Maatschappelijk leiderschap,
hét antwoord op disruptief burgerschap”

In deze fundamenteel nieuwe tijd grijpt de burger dus echte macht. Actieve burgers dagen de politiek en publieke dienstverlening uit en werpen bestaande collectieve arrangementen omver. Het enige antwoord op disruptief burgerschap is dan ook meer leiderschap en ander leiderschap: maatschappelijk leiderschap. Het gaat nu om: burgerschap in de boardroom.

Toegankelijk voor belangstellenden in deze Collegereeks Capita Selecta Sociaal Domein 2018
Voor meer informatie over en aanmelden voor dit college van Steven de Waal of de collegereeks:
Kring Andragologie, Universiteit van Amsterdam

Download hier de presentatie van Steven de Waal

Back to top button